Virusul “Politia Romana” – infectare prin Java si devirusare

Probabil multi dintre cei care cititi acest articol o faceti din cauza infectarii cu virusul Politia Romana. Acest troian, care de fapt este denumit Trojan.Ransom.IcePol este unul de tip ransomware, care este programat in asa fel incat o data infectat, calculatorul se blocheaza afisand un mesaj fals din partea Politiei Romane si poate fi deblocat decat atunci cand platiti o suma de bani in anumite conturi. Acest troian este unul international, mesajul afisat fiind unul diferit un functie de tara. Ca totul sa para cat mai real, troianul porneste si camera web, in cazul in care exista una si captureaza cateva imagini cu amenintarea ca acestea vor fi folosite impotriva celui care se afla la PC.

Cea mai recenta posibilitate de infectare cu acest virus sta intr-o vulnerabilitate descoperita in Java. Mai concret, daca aveti instalat in sistemul de operare, Java 7 Update 10 sau mai vechi, exista posibilitatea sa va infectati cu acest troian.Pentru a preveni orice problema, este recomandat sa instalati Java 7 Update 11 , descarcabil de aici.

Daca deja e prea tarziu si v-ati infectat, metoda de devirusare este una oarecum simpla. Bitdefender a pus la dispozitia oricui un removal tool pentru virusul Politia Romana, care poate fi descarcat de aici .

Pentru a devirusa un PC compromis, descarcati removal tool-ul de mai sus si copiati-l pe un stick usb. Pe urma, reporniti calculatorul compromis si apasati tasta F8 pentru a rula Windows in Safe Mode, mai exact Safe Mode with Command Prompt.

Urmatorul pas consta in selectarea utilizatorului compromis si copierea removal tool-ului pe desktop si executarea lui. Daca aceasta metoda nu reuseste se poate executa programul din Comand Prompt (CMD).
Odata lansat programul, acesta va incepe scanarea sistemului pentru a elimina virusul “Politia Romana”, operatiune care nu ar trebui sa dureze mult deoarece removal tool-ul stie exact unde sa “caute”.

Pentru a evita in viitor orice alte amenintari informatice, e recomandabil sa aveti Bitdefender instalat cu licenta.

Lasă un comentariu

Distribuiri