Cum alegem o centrala termica pentru locuinta?

“Omul gospodar isi face iarna caruta, iar vara sanie.” este un proverb folosit de Ion Creanga in povestile lui, proverb ce se potriveste de minune acestui articol legat despre centrale termice pentru locuinte. Desi probabil unii dintre voi vor spune ca se apropie vara, afirmatie total adevarata, este bine sa va ganditi din timp daca aveti in plan sa achizitionati o centrala termica pentru locuinta dumneavoastra, si nu in ultimul moment, cand se apropie frigul si preturile centralelor termice vor creste semnificativ.

In sezonul rece, una dintre cele mai importante probleme ale fiecaruia dintre noi este incalzirea locuintei, mai ales daca ne numaram si printre persoanele care au ales sa se debranseze de la sistemul centralizat de termoficare. In ziua de astazi, pe piata exista o multitudine de solutii de incalzire si preparare a apei calde menajere, trebuie doar sa stiti ce solutie se potriveste cel mai bine locuintei si bugetului dumneavoastra.

Solutiile disponibile si cele mai des utilizate sunt: centrale termice pe gaz standard sau cu condensare, centrale pe combustibil solid, centrale electrice, centrale pe baza de resurse regenerabile (sisteme solare sau pompe de caldura). Solutii exista, insa cum o alegem pe cea mai buna?

Inainte de a va arunca in a achizitionarea unei centrale termice, este bine sa studiati foarte bine toate solutiile disponibile sau de ce nu , sa apelati la sfaturile unor specialisti, precum cei de la Insaterm.ro , care acopera o gama variata de instalatii de incalzire sanitare si climatizare cu toata gama de servicii referitoare la acestea, adica consultanta, proiectare, service si montaj.

Principalele criterii de care trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa achizitionati o centrala termica precum si tipul acesteia pentru locuinta dumneavoastra sunt: suprafata si configuratia locuintei, gradul de izolare termica al peretilor, necesitatile de incalzire si apa calda, numarul de utilizatori etc. De indata ce cunoasteti cu exactitate toate aceste criterii, va puteti indrepta spre un magazin care comercializeaza centrale termice pentru locuinte. De asemenea, puteti opta pentru: centrale termice cu tiraj normal, centrale termice cu tiraj fortat sau centrale termice cu condensare.

Centralele termice cu tiraj normal sunt recomandate a fi montate in incaperile mari, generoase, unde exista suficient oxigen pentru ca arderea sa se faca fara probleme.

Centralele termice cu tiraj fortat sunt recomandate a fi montate in orice fel de incaperi deoarece acestea folosesc aerul adus din exterior.

Centralele termice cu condensare sunt recomandate celor care vor o centrala eficienta din punct de vedere energetic si de asemenea un consum de combustibil mai redus fara de celelalte centrale termice. Centralele termice cu condensare sunt prevazute cu recuperator de caldura, ce valorifica caldura gazelor arse pentru incalzirea apei. Asta inseamna ca aceste centrale recupereaza o parte din caldura care se pierde odata cu evacuarea gazelor de ardere si o reintroduc in sistem, pentru un consum de combustibil redus cu pana la 30% si bineinteles, mai putine noxe emise.

Recomandarea noastra ar fi sa va indreptati atentia spre centralele termice cu condensare, apoi catre cele cu tiraj fortat si in cele din urma catre cele cu tiraj normal. Bineinteles, preturile centralelor termice cresc in functie de eficienta acestora.

Ultimul si poate cel mai important criteriu pana la urma este siguranta in functionare a centralelor termice. Acestea trebuie sa functioneze ireprosabil, in caz contrar, pot produce intoxicari sau in cel mai nefericit caz, decesul. Viata dumneavoastra si a celor dragi este mai presus de orice. De aceea, odata cu achizitionarea centralei se recomanda instalarea acesteia de catre specialisti si verificarea periodica a acesteia. In plus de asta, ultimele modele de centrale termice sunt dotate cu tot felul de senzori de informare si autodiagnoza care va vor informa despre parametrii de functionare si eventualele probleme aparute.

centrale-termice

Lasă un comentariu

Distribuiri