Cand montam anvelope de iarna ?

anvelope iarna

Din nefericire multi soferi nu stiu cand e cel mai bine sa isi echipeze masina cu anvelopele de iarna. Cei mai multi considera ca daca zapada nu si-a facut inca aparitia pot rula cu anvelope de vara in siguranta, insa situatia nu este tocmai asa. Motivul il reprezinta temperaturile scazute. Atunci cand gradele din termometru scad sub 7 grade Celsius aderenta masinii echipata cu pneuri de vara incepe sa scada proportional cu frigul, uzura si vechimea anvelopelor.

Motivul pentru care cauciucurile de vara nu sunt tocmai utile in sezonul rece este acela ca la frig acestea se intaresc si devin foarte alunecoase chiar pe un asfalt perfect uscat. Spre deosebire de acestea cand vorbim despre anvelope de iarna vorbim de siliciu, o substanta care ofera cauciucurilor o elasticitate mult mai mare chiar si in conditii de ger.

In aceasta situatie niciun un sofer nu trebuie sa astepte primii fulgi de zapada pentru a se grabi la vulcanizare unde sa monteze anvelope iarna pe jantele autoturismului pe care il poseda. Ce mai este special la anvelopele de iarna este faptul ca acestea au, spre deosebire de cele de vara, foarte multe creste subtiri care atunci cand drumul este acoperit de zapada sau gheata ofera aderenta masinii. Cum se intampla acest lucru ? Prin faptul ca acele creste sunt foarte fine in ele intra zapada care se topeste, cauciucul fiind incalzit cand este invartit pe drum. Astfel zapada sau gheata se topeste si roata prinde aderenta pe drum.

Atentie insa atunci cand vremea se incalzeste anvelopele de iarna trebuie schimbate fiindca acestea se uzeaza mult mai repede in conditii de temperature ridicata, cauciucul fiind unul moale. Totodata rularea cu anvelope de iarna pe asfalt in conditii de temperature de peste 10 -12 grade Celsius va produce un zgomot neplacut, deranjant pentru sofer si pasageri.

Putem concluziona cu faptul ca montarea cauciucurilor de iarna nu are de-a face cu caderea primilor fulgi de zapada ci mai degraba cu scaderea temperaturilor.

In videoclipul de mai jos specialistii de la tirerack explica mai multe despre anvelopele de iarna:

Lasă un comentariu

Distribuiri